SOLIDWORKS 2018

Creëer fantastische ontwerpen

SOLIDWORKS 2018

SOLIDWORKS 2018 biedt u meer kracht, betere prestaties en nieuwe mogelijkheden in opkomende technologieën. De nieuwste release van ’s werelds populairste 3D CAD software helpt u te innoveren, ontwerpen, valideren, samenwerken en produceren. Onderstaand de nieuwe belangrijkste functies die uw processen enorm versnellen.

ONTWERPEN

MEER KRACHT EN PERFORMANCE

VALIDEREN

BETERE PRODUCTEN VOOR BAANBREKENDE INNOVATIES

BEHEREN

OVERZICHTELIJK BEHEER VAN UW DATA EN PROCESSEN

PRODUCEREN

GESTROOMLIJNDE EN GEAUTOMATISEERDE PRODUCTIE

SAMENWERKEN

MAAK GEBRUIK VAN ELK 3D CAD MODEL

ONTWERPEN

MEER KRACHT EN PERFORMANCE


Sneller en gemakkelijker werken

Om uw ontwerpproces te versnellen bevat SOLIDWORKS 2018 een aantal aanpassingen die veel tijd besparen en complexe workarounds voorkomen. Zo is er een nieuw en gebruiksvriendelijker startscherm en zijn er meer mogelijkheden met muisgebaren. Ook kunt u 2D- en 3D-schetsentiteiten over een vlak in de 3D omgeving spiegelen en selecteren over geometrie. Tot slot is voor het laden van samenstellingen een voortgangsbalk met performance evaluation toegevoegd. Zo hebben gebruikers inzicht welke onderdelen van de samenstelling de meeste laadtijd nodig hebben.

Gemakkelijker werken met samenstellingen

Om samenstellingen sneller vorm te geven, zijn diverse functies toegevoegd en geoptimaliseerd. Zo kunt u in 2018 eenvoudig hinderlijke oppervlakken verbergen met de alt-toets tijdens het koppelen van onderdelen (mate). Een andere toevoeging is het automatisch creëren van lijnen in de exploded view, zodat deze aanzichten sneller gemaakt kunnen worden.

Bovendien is de Large Design Review, waarin modellen veel sneller worden geladen, aangepast. Waar u eerst alleen modellen kon bekijken en opmeten, is het in SOLIDWORKS 2018 mogelijk om te modelleren in de Large Design Review, zonder het hele model te plaatsen. Daarnaast kunt u vooraf ontworpen grafische componenten plaatsen en koppelen aan de rest van het model. Zo voert u binnen dezelfde tijd veel meer aanpassingen door.

Sneller lip en groef modelleren

Om het modelleren en tussentijds aanpassen van lippen en groeven eenvoudig te maken, introduceert SOLIDWORKS nu de ‘tab en slot feature’. Hierdoor maakt u lippen en groeven in één keer en koppelt deze direct. Verschuift de plek van één van de twee tussentijds? Dan schuift de ander automatisch mee. Zo hoeft u beide elementen niet los te modelleren en continu aan te passen. Daarnaast scheelt dit in het gebruik van lasmallen en minimaliseert het de insteltijden. Tot slot draagt het bij aan een nauwkeurige montage met hoge precisie.

Handmatig schetsen in SOLIDWORKS

Nieuw in SOLIDWORKS 2018 is de optie om handmatig contouren te schetsen in een 3D model op Windows 10 touch screen devices. U kunt simpelweg met een pen op uw 3D model schetsen en dit later omzetten naar rechte lijnen, die geometrisch worden gekoppeld aan het model. Penstrepen kunnen op elk gewenst moment omgezet worden naar schetsentiteiten. Zo kunt u sneller basisschetsen omzetten naar solide modellen. Én gemakkelijk aan uw 3D modellen werken, zelfs als u onderweg bent.

VALIDEREN

BETERE PRODUCTEN LEIDEN TOT BAANBREKENDE INNOVATIES


Topologie optimalisatie

Nieuw in SOLIDWORKS 2018: Topologie optimalisatie. Met Topologie optimalisatie kunt u de meest optimale vorm van uw ontwerp laten genereren. U geeft op welke krachten, welk materiaal, welke productiemethode en de gewenste optimalisatie, bijvoorbeeld zo licht mogelijk, en SOLIDWORKS doet de rest. Als resultaat krijgt u de meest optimale vorm die hieraan voldoet.
De vormen die gegenereerd worden kunt u ook uitstekend laten 3D printen.

BEHEREN

OVERZICHTELIJK BEHEER VAN UW DATA EN PROCESSEN


SOLIDWORKS PDM

In 2018 kunt u een ontwerp in verschillende richtingen door ontwikkelen met de ‘Branch en Merge’ functie. Hiermee kunt u diverse ideeën onderzoeken zonder de goedgekeurde basisbestanden te beïnvloeden. Bent u uiteindelijk tevreden over een idee, dan kunnen de verschillende richtingen weer worden samengevoerd tot één. Ook de samenwerking met externe leveranciers wordt gemakkelijk in SOLIDWORKS PDM 2018.

Bovendien zijn, om voor PDM-gebruikers de revisies van modellen inzichtelijker te maken, de revisietabel op de tekening en in PDM gekoppeld. Past u in één van beide tabellen iets aan? Dan verandert de andere tabel direct mee.

SOLIDWORKS Manage

Een nieuwe applicatie boven op SOLIDWORKS PDM is SOLIDWORKS Manage. Met deze module kunt u volledig projectmanagement uitvoeren icm met PDM, inclusief Gantt charts e.d. Daarnaast is er uitstekende dashboard functionaliteit waarmee inzicht is te krijgen in waar u staat met uw product ontwikkeling.

Tevens biedt het de mogelijkheid om artikel gebaseerd te werken, zodat uw stuklijsten deze structuur krijgen en bijvoorbeeld koppelingen richting ERP makkelijker maken.

PRODUCEREN

GESTROOMLIJNDE EN GEAUTOMATISEERDE PRODUCTIE


SOLIDWORKS CAM

Ook SOLIDWORKS CAM (Computer Aided Manufacturing) is een nieuwe applicatie. Met SOLIDWORKS CAM kunt u frees- en draaiprogramma’s genereren op basis van het SOLIDWORKS 3D model. Zeer innovatief hierbij is dat er gebruik wordt gemaakt van MBD informatie in het 3D model, waarmee het mogelijk is om Tolerance Based Machining te doen. Geen enkele andere CAM applicatie is in staat om rekening te houden met toleranties bij het aanmaken van CNC-programma’s!

SOLIDWORKS CAM Standard wordt daarnaast beschikbaar voor iedere SOLIDWORKS gebruiker met een actief onderhoudscontract. SOLIDWORKS CAM Professional is een extra module waarmee draaien mogelijk is, als ook 3+2 frezen en het werken met samenstellingen.

 

SOLIDWORKS MBD

SOLIDWORKS MBD maakt smart manufacturing mogelijk en vermindert knelpunten in de productie. Met MBD definieert u de product en fabricage informatie (PMI) rechtstreeks in het 3D model. Zo worden 2D productietekeningen overbodig en vindt er een gestroomlijnde en snellere productie plaats.

In 2018 is er verbeterde basisfunctionaliteit voor intelligente modellen en zijn geëxporteerde 3D PDF-bestanden rijker en nauwkeuriger. U kunt bovendien PTC Creo, Siemens NX, Catio V5 en STEP 242 files mét product- en fabricage-informatie importeren. Tot slot is het nu mogelijk om uw ontwerp als STEP AP242 file met ‘Machine Readable Annotations’ te exporteren.

SOLIDWORKS Inspection

Genereer inspectierapporten en -tekeningen in een aantal minuten in plaats van uren. Bespaar tijd en energie in het maken van 2D inspectietekeningen met de automatisch gegenereerde rapporten van SOLIDWORKS Inspection.

Door Inspection in 2018 te integreren met PDM werkt u direct met de oorspronkelijke 2D en 3D bestandsformaten zonder dataconversie. Ook de standalone 2D formaten PDF, TIFF, DWG, PTC ®Creo en Catia® worden ondersteund, evenals de standalone 3D formaten XML, PTC ®Creo en Catia®. Leg bovendien nog sneller tekeninginformatie vast zonder Optical Character Recognition, en verminder de kans op fouten door de automatische toevoeging van ballonnen gebaseerd op type classificatie.

SAMENWERKEN

MAAK GEBRUIK VAN ELK 3D CAD MODEL


SOLIDWORKS 3D INTERCONNECT

Werkt uw klant of toeleverancier met andere CAD-applicaties? Geen probleem. Met SOLIDWORKS 2018 is het mogelijk om nóg meer andere bestandsindelingen (zoals STEP, IGES, ACIS, JT, Inventor, Solid Edge) te openen in SOLIDWORKS. En wat helemaal handig is: u kunt de bestanden direct bewerken, zonder omzetting naar een SOLIDWORKS file.

Zo werkt u soepel samen met gebruikers van andere software. Ook het bewerken van curven en schetsen uit een CAD model met een andere bestandsindeling is nu mogelijk. Door deze curven en schetsen te gebruiken hoeft u zelf niet alles opnieuw te ontwerpen. Daarnaast zijn de metadata van modellen uit andere indelingen ook in te lezen. Dit is bijvoorbeeld erg handig voor stuklijsten.

Nog meer nieuwe mogelijkheden zien?

Bekijk dan de What’s New-presentatie van Berry Mulder op de Innovatiedag 2017.