Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen over SOLIDWORKS (FAQ)

 

Wat is SOLIDWORKS?

SOLIDWORKS is een zeer gebruiksvriendelijk 3D CAD pakket, ontwikkeld door Dassault Systèmes. SOLIDWORKS is een premium CAD-oplossing met meer (geïntegreerde) functies dan andere 3D CAD-pakketten. Doordat je efficiënter werkt en meer kunt met SOLIDWORKS, verdient de software zich snel terug.

Voor wie is SOLIDWORKS bedoeld?

SOLIDWORKS is primair bedoeld voor bedrijven. SOLIDWORKS wordt wereldwijd gebruikt door miljoenen ontwerpers en technisch tekenaars bij honderdduizenden kleine, middelgrote en grote bedrijven om producten, onderdelen, componenten en machines te ontwerpen. Er zijn ook versies van SOLIDWORKS voor onderwijsinstellingen en studenten.

Waar kan ik SOLIDWORKS voor gebruiken?

Je kunt SOLIDWORKS gebruiken om bijna alles te ontwerpen. Van kleine producten zoals een schroef tot een complete industriële installatie zoals een broodbakstraat of een fabriek. Gelukkig hoef je niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden als je SOLIDWORKS gebruikt. Met een SOLIDWORKS onderhoudscontract krijg je namelijk toegang tot een enorme online bibliotheek met 3D modellen van veel voorkomende onderdelen zoals gestandaardiseerde schroeven, boutjes, componenten enzovoort.

Is SOLIDWORKS alleen 3D CAD?

Nee, SOLIDWORKS is veel meer dan 3D CAD. Naast grensverleggende 3D tekensoftware biedt SOLIDWORKS allerlei add-ons om bijvoorbeeld bekabeling te integreren in je model, de prestaties van je model virtueel te testen, een fotorealistische animatie van je model te maken enzovoort. Uiteraard heeft SOLIDWORKS ook oplossingen voor databeheer en samenwerking in de cloud via het 3DEXPERIENCE platform.

Wat kost SOLIDWORKS?

SOLIDWORKS Standard kost ongeveer net zoveel als vier tot vijf van de duurste iPhones, afhankelijk van waar je ze koopt. Voor dat geld krijg je een single-user (stand-alone) perpetual license van de basisversie van SOLIDWORKS. Uitgebreidere versies zijn duurder, maar daar zitten wel functies in waar je anders een add-on voor moet kopen.

Wie is de eigenaar van mijn SOLIDWORKS licentie?

Als je een perpetual license SOLIDWORKS koopt, of dat nou SOLIDWORKS Standard, Professional of Premium is, dan word jij er de eigenaar van. Dat betekent dat je deze licentie altijd kunt blijven gebruiken zolang je workstation compatibel is, ook zonder onderhoudscontract. Ter vergelijking: als je een Inventor abonnement hebt en stopzet, kun je niks meer met je eigen 3D modellen.

Is SOLIDWORKS geschikt voor hobby-gebruik?

SOLIDWORKS biedt sinds kort een hobby-pakket aan: 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS for Makers. Dit pakket, dat US$99 (excl BTW) per jaar kost,  is voor persoonlijk en niet-commercieel gebruik. Je mag maximaal US$2,000 per jaar met je ontwerpen verdienen. Bestanden die je maakt met dit pakket krijgen een digitaal watermerk.

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS for Makers heeft dezelfde functies en tools als SOLIDWORKS Professional, maar dan gecombineerd met Cloud Data Management. Daar door kan je gemakkelijk je ontwerpdata opslaan en delen met andere gebruikers. Bovendien profiteer je van de Maker Support community waar je hulp en support kan vinden van SOLIDWORKS gebruikers en medewerkers.

Je kunt ook kiezen voor Draftsight. De basisversie daarvan is heel betaalbaar en biedt 2D CAD mogelijkheden. Met de Premium variant van DraftSight kun je ook driedimensionaal ontwerpen.

Is training noodzakelijk om SOLIDWORKS te gebruiken?

SOLIDWORKS is super gebruiksvriendelijk en met instructievideo’s op YouTube kun je misschien een heel eind komen, maar wil je zoveel mogelijk uit de software halen dan is training bepaald geen overbodige luxe. We horen regelmatig van cursisten die bij ons een SOLIDWORKS training hebben gevolgd dat onze trainer ze veel kneepjes en slimme functies heeft geleerd, zelfs als ze voorheen al met SOLIDWORKS werkten. Heb je een onderhoudscontract voor je SOLIDWORKS licentie? Dan krijg je bovendien gratis toegang tot online eCourses, lessen en ander trainingsmateriaal via mySOLIDWORKS.com. Bovenop de support van onze helpdesk en alle updates natuurlijk!

Is er een studentenversie van SOLIDWORKS?

Ja er is sinds enige tijd een studentenversie van SOLIDWORKS! Je kunt ‘SOLIDWORKS for Students’ online kopen via de webshop van SOLIDWORKS. Momenteel kost deze SOLIDWORKS studentenlicentie 120 euro (januari 2020). Let op, om oneigenlijk gebruik tegen te gaan, moet je bewijzen dat je ingeschreven bent als student bij een onderwijsinstelling die zelf de ‘SOLIDWORKS Education Edition’ gebruikt voor technisch onderwijs. Als jouw school of universiteit een ander CAD-pakket gebruikt, dan is het lastiger om te verifiëren dat je student bent.

Hoe zit het met SOLIDWORKS licenties voor onderwijsinstellingen?

Onderwijsinstellingen kunnen ‘SOLIDWORKS Education Edition’ licenties kopen. Deze hebben een andere prijs dan licenties voor bedrijven, maar daar staat tegenover dat deze licenties in feite de een na laatste versie van SOLIDWORKS zijn. Voor de studenten van deze onderwijsinstellingen zijn er ‘SOLIDWORKS Student Standard’ en ‘SOLIDWORKS Student Premium’ licenties die ze thuis kunnen gebruiken.

Wil je als student zelf een licentie kopen? Check dan de vorige vraag.

Is er een goedkope of kale versie van SOLIDWORKS?

Er is een studentenversie van SOLIDWORKS, een hobbyversie en een versie voor ondernemers.

Je kunt SOLIDWORKS for Students online kopen via de webshop van SOLIDWORKS.

SOLIDWORKS biedt sinds kort een hobby-pakket aan: 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS for Makers

Voor start-ups en andere beginnende bedrijven die met SOLIDWORKS aan de slag willen, is er het heel gunstige entrepreneursprogramma.

Wil je wel bedrijfsmatig gebruik maken van SOLIDWORKS dan kun je ook tijdelijke licenties van 3 of 12 maanden overwegen. Daarnaast kun je bij ons SOLIDWORKS leasen voor een maandelijks bedrag. Check de vraag over leasen of neem contact op.

Kan ik een maandelijks abonnement nemen op SOLIDWORKS?
Nee, SOLIDWORKS is niet beschikbaar in de vorm van een maandelijks abonnement dat je op elk moment kan stopzetten. Het alternatief van SOLIDWORKS hiervoor zijn de zogenaamde term licenses. Deze tijdelijke SOLIDWORKS licenties zijn er van 3 maanden en van 12 maanden. Een andere optie is SOLIDWORKS leasen, dan betaal je ook een maandelijks bedrag.

Kan ik SOLIDWORKS leasen?

Jazeker, bij ons kun je SOLIDWORKS leasen. Op die manier krijg je een SOLIDWORKS licentie inclusief 3 jaar lang helpdeskondersteuning, online modellenbibliotheek & lesmateriaal, updates en nieuwe releases voor een maandbedrag dat vergelijkbaar is met een Inventor abonnement.

Zijn er SOLIDWORKS aanbiedingen?

Af en toe zijn er SOLIDWORKS aanbiedingen, maar we kunnen het niet garanderen. Schrijf je in voor onze promo mailing en je krijgt een berichtje als we een aanbieding hebben. Is er een promo en heb je interesse? Wacht dan niet te lang met het aanvragen van een prijsopgave voor SOLIDWORKS, want alle aanbiedingen zijn uiteraard tijdelijk.

Waar kan ik SOLIDWORKS kopen?

Je kunt SOLIDWORKS alleen kopen bij een officiële lokale reseller zoals Design Solutions.

Kan ik mijn SOLIDWORKS licentie doorverkopen?

Nee, dat kan niet. Een licentie kan wel worden overgedragen met goedkeuring van SOLIDWORKS. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf failliet gaat en een doorstart maakt onder een andere bedrijfsnaam. Of na een overname als licenties van een dochteronderneming naar het moederbedrijf worden overgezet. Meer informatie hierover vind je in de Dassault Systèmes End User License Agreement (EULA).

Kan ik een tweedehands SOLIDWORKS licentie kopen?

Nee, dat kan niet, omdat een licentie in principe niet overdraagbaar is. SOLIDWORKS licenties worden soms op online tweedehands-marktplaatsen aangeboden, maar ga hier niet op in. Je krijgt geen support en je hebt kans dat de licentie wordt aangemerkt als illegale kopie en geblokkeerd. Dan heb je niks meer. Check ook de vorige vraag voor meer informatie.

Hoe ondersteunt SOLIDWORKS startende ondernemers?

Voor start-ups en andere beginnende bedrijven die met SOLIDWORKS aan de slag willen, is er het heel gunstige entrepreneursprogramma. Als je voldoet aan de voorwaarden van SOLIDWORKS kun je een jaar lang bijna gratis gebruik maken van 1 of zelfs meerdere SOLIDWORKS licenties. Na het eerste jaar kun je de licenties tegen gereduceerd tarief aanschaffen. Neem voor de mogelijkheden contact op met onze verkoopafdeling of schrijf je direct in via de site van SOLIDWORKS.

Werkt SOLIDWORKS met macOS?

Nee, SOLIDWORKS werkt niet met de besturingssystemen macOS, OS X en Mac OS X van Apple. Wil je per se een Macbook of iMac Pro gebruiken voor SOLIDWORKS, dan moet je er Windows 10 op installeren naast het OS van Apple. Start je Macbook op met Windows en dan kun je er misschien SOLIDWORKS op draaien. Let op: SOLIDWORKS en ook wij als reseller bieden hier geen support op. De oplossingen 3D Creator en 3D Sculptor die onderdeel zijn van de Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE Cloud solutions, kun je wel gebruiken op een Macbook of iMac, omdat deze draaien in een web browser.

Wat vinden onze klanten?

4,7 18 reviews

 • Avatar Yves Mangelschots ★★★★★ een jaar geleden
  Ik was opzoek naar een gepaste software om mijn ervaring op te krikken en kwam uit bij Design Solutions.
  Hier werd ik gecontacteerd
  … Lees meer door Saskia Sonck die mij met veel passie en gedrevenheid (en vooral met een glimlach!) heeft geholpen voor de gepaste software zoals SOLIDWORKS te vinden.
  Ook voor vragen of problemen kreeg ik altijd een snelle en vriendelijk antwoord terug. Zeker een aanrader voor mensen die zouden twijfelen! nogmaals bedankt aan Saskia en het Design Solution team!
 • Avatar Wietse Bonnaerens ★★★★★ een jaar geleden
  Als pas afgestudeerde student was ik steeds gewend om met Siemens NX te werken. Ik volgde 2,5 dagen een 1-op-1 opleiding … Lees meer om de interface en uitgebreide features van SolidWorks onder de knie te krijgen. Bovendien ook goed op weg geholpen met Visualize om kwalitatieve renders te maken. Steeds vriendelijk, persoonlijk en interactief!
 • Avatar Jan Goris ★★★★★ een jaar geleden
  Vriendelijk en zeer behulpzaam team. Heel responsief. Alleen positieve ervaringen tot nu toe, bedankt!
 • Avatar Ief Van Gansen ★★★★★ een jaar geleden
  Gebruiksvriendelijk.stevige investering maar elke cent waard. De klantendienst en naservice is ook top
 • Avatar guy christiaens ★★★★★ 2 jaar geleden
  Mensen die met passie hun job doen en dit ook proberen over te brengen naar mensen die de cursus volgen . Ook via de helpdesk … Lees meer is de hulp vlot en vakkundig.

View Reviews Write Review